enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5164
EURO
36,1705
ALTIN
2.983,24
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Parçalı Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Kar Yağışlı
6°C
Pazar Az Bulutlu
7°C
Pazartesi Açık
8°C

Zeytinyağı Fabrikasına Danıştay Engeli

Zeytinyağı Fabrikasına Danıştay Engeli
A+
A-

İznik Gölü’nde temeli atıldıktan sonra ÇED başvurusu yapan zeytinyağı fabrikasına danıştay engel oldu. Danıştay, yerel mahkeme kararının doğru olduğuna kanaat getirdi
Orhangazi inşa edilen zeytinyağı fabrikasına verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararı iptal edilmişti. Tesisin sahibi Ebru Evke, kararın iptali istemiyle Danıştay’a temyiz başvurusunda bulundu. Danıştay ise temyiz istemini reddetti.
İznik Gölü’ne “yakın mesafe koruma ve sulak alan tampon bölgesinde” bulunan ve AK Parti Bursa Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Murat Evke’nin kızı Ebru Evke’ye ait Olea Armonia Zeytinyağı Fabrikası, ÇED sürecine tabi olmasına rağmen ‘ÇED olumlu’ veya ‘ÇED gerekli değildir’ raporu alınmadan inşa edilmişti.

Daha sonra alınan ‘ÇED gerekli değildir’ kararına avukatlar Erol Çiçek ve Sedat Ata, dava açmıştı. Dava sonucunda proje tanıtım dosyasındaki ‘ÇED gerekli değildir’ kararı, 3. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Bu karar üzerine tesisin sahibi Ebru Evke ve Bursa Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, iptal kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle kararı Danıştay’da temyiz etti. Danıştay, yürütülmesinin durdurulmasını gerektirecek bir neden bulunmadığından, yürütmenin durdurulmasına ilişkin temyiz istemini reddetti.

‘BELEDİYE AÇIKÇA SUÇ İŞLİYOR’
Avukat Erol Çiçek, “Böylelikle, hukuka aykırı davranmayı alışkanlık haline getiren Orhangazi Belediyesi’nin çıkış yolu da kalmamış gözüküyor. Orhangazi Belediyesi yasalara aykırı olarak, ‘ÇED gerekli değildir’ kararı bulunmayan tesise inşaat ruhsatı vermişti. Oysa, ruhsat Çevre Kanunu’na ve ÇED Yönetmeliğine aykırıydı. Orhangazi Belediyesi hukuka ve yasalara aykırı olarak, her nedense hala bu ruhsatı iptal etmemekte direniyor ve açıkça suç işliyor” açıklamasında bulundu.
ÇED sürecine sokulmadan inşa edilen fabrika için AB Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma İçin Yardım Programı (AB IPARD) kapsamında hibe desteği de alındığını hatırlatan Çiçek, “Programın amacı tarım sektörünü ve kırsal alanları daha sürdürülebilir hale getirmek. İznik Gölü sulak alanı tampon bölgesinde, üstelik benzer tesisler için verilmiş mahkeme kararları da ortadayken, tam aksine 1. sınıf tarım ve özel ürün (zeytin) arazisinde yasa dışı bir faaliyet olarak, görmezden gelinmektedir” ifadelerini kullandı.