YAŞAM KAYNAĞIMIZ
Canlılar için yaşam kaynağı su’ dur. Su ise hayattır. İnsanoğlunun ise temel kaynağıdır. Aslında bu normlara göre su ücreti olmaması gerekiyor. Tüm insanların ücretsiz şekilde ulaşması gerekiyor. Sosyal devlet anlayışına göre ülke vatandaşlarımızın ayrım yapılmadan ulaşması gerekir.
Su’ yun yararları;
Yaşam kaynağıdır.
Sindirim sisteminin çalışmasını sağlar.
Hücrelerimizde oksijen ve besini nakleder.
Cildimizi güzelleştirerek ve taze olmasını sağlar.
Eklemlerimin işlevine destek verir.
Vücut ısımızı dengeler.
Vücutta biriken fazla maddeleri dışarı atılmasını sağlar.(idrar veya terleme yolu ile)
Dünyamızda bol miktarda olan vazgeçilemeyecek yaşam kaynağımız su, sade kokusuz ve tatsızdır. Kimyasal bileşik olduğunu biliyoruz. Mavi renkte olmasının nedeni ise kızıl dalga boylarında ışığı emmesine nedeni ile olur. Doğada ise 3 halde bunur.
*katı
*sıvı
*gaz
Kimyasal denklemi ise (H2O). İki adet hidrojen ve bir adet oksijen atomun birleşmesinden meydana gelmektedir. Bilim adamların düşüncesine göre dünyamızda yaşam suda başlanıldığını tasavvur edilmektedir. Su ise yanıcı bir madde olmadığından dolayı ateş söndürücü özelliğine sahip olur. Ve yangın söndürmede genellikle kullanılır. Saf suya ise en yakın ise yağmur suyudur. Saf su ise bizler için içilmesi uygun değildir. Buna esasen minerallere ihtiyacı vardır. Yağmur suyu ise toprağa düşünce topraktaki mineralleri toplar. Su yapıca aynı olsa da dil olarak farklıdır.
Türkçe
su
Azerbaycan devlet dili
su
Kırgızca
suu
Özbekçe
suv
İngilizce
water
Almanca
dies
Gürcüce
es
Fransızca
ce
Afrika dili
Hierdie
Aslında suya en ihtiyacı olan kıta ve ülkeler ise Afrika’dır. Çeşitli yardım kuruluşların sayesinde su kuyuları açılarak insanların yaşam kaynağı sağlanıyor. Kızılay’ ımız ise en büyük bir yardımlaşma örneğidir. İhtiyacı olan ülkelerde sivil çalışma ve yardımlaşma örgütü olarak büyük önemli şekilde çalışıyor. Ortalama ise her bireyin günlük 3 litre minimum seviyede su içmesi gerekir. Aksi halde böbreklerimize zarar verebilir.
Dünyamızın ise yüzde 75’i su ile kaplıdır. Ve bu oran ise vücudumuz da ise yüzde 60-65 arasındadır. Kan dolaşımını sağlamak için bol suya ihtiyacımız vardır. Ama buna esasen dünyamızda yüzde 2-3 arasında tatlı sudur. Bu ise buzullarda, toprakta, atmosferde ve yeraltı sularında bulunur. Dünyamızda ise suyun kullanımı yeterli değildir. Suya ihtiyacımız ise her geçen gün artmaktadır. Su tüketimi ise yılda ortalama kişi başına 750-800 m3arasındadır. Yaklaşık ise 1,4 milyar insan yeterli içme suyundan mahrum kalmıştır. Buna esasen suyun tasarruflu şeklinde kullanılması büyük önem taşıyor. Suyumuza sahip çıkalım.