enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4801
EURO
36,2396
ALTIN
2.960,37
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Çok Bulutlu
6°C
Pazar Az Bulutlu
8°C
Pazartesi Açık
9°C

Konut Satışları Bize Ne Fısıldıyor?

Konut Satışları Bize Ne Fısıldıyor?
A+
A-

Konut Satışları Bize Ne Fısıldıyor?

Dünya ekonomileri pandeminin verdiği zararı onarmaya çalışırken, Rusya ve Ukrayna arasında başlayan savaşla gelen yaptırımlar, daha derin sorunların başlangıcı oldu. Tüm bu süreçte gayrimenkul; birikimlerini değerlendirmek ve korumak isteyenler için güvenli limanlardan biri olmaya devam ediyor. Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan Denge Değerleme Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Arslan, ekonomik dalgalanmalara ve pandemiye rağmen yıllık konut satış adetlerinin yatay seyir izlemeye devam ettiğini söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK verilerine göre Şubat ayında 97.587 adet konut satışı gerçekleştiğini ifade eden Denge Değerleme Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Arslan, “Konut satış sayıları geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 20,1, Ocak ayına göre de yüzde 10,5 oranında artış gösterdi. Son beş yılın ortalamasına baktığımızda yıllık 1 milyon 425 bin adet ve aylık da 95 bin 570 adet konut satışı ile benzer seyir izlendiğini görüyoruz. Son dönemdeki konut satışlarında gözlemlenen en belirgin fark, ilk konut satışlarının azaldığı, ikinci el satışlar ve yabancıya satışların arttığı yönünde.” dedi.

 

Satış şekline göre bakıldığında ipotekli satışların oranının azaldığına dikkat çeken Arslan, “Yapı ruhsatı ve Yapı kullanım izin belgelerinin beş yıllık seyre baktığımızda ortalama 730 bin adette dengelenmiş görünüyor. Öte yandan arz eksikliği dikkate alındığında yapı ruhsatlarında yukarı yönlü hareketlilik yaşanıyor. Bununla beraber genelde enflasyon ortalamasının üzerinde seyreden konut kredi faiz oranları hali hazırda enflasyonun 36 puan altında” şeklinde konuştu.

 

Yıllık satış adetlerinin ekonomik dalgalanmalara ve pandemiye rağmen yatay seyir izlemesine de değinen Denge Değerleme Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Arslan, alınan yapı kullanım izin (iskan) belgeleri ve yapı ruhsatları arasındaki dengenin devam ediyor olması; ilk el yerine ikinci elin daha çok tercih ediliyor olması; yıllık enflasyon yüzde 54,4 iken konut değer değişimini yüzde 85-90 aralığında artıyor olması, sebebinin büyük oranda inşa maliyetlerindeki artıştan kaynaklanıyor olduğunu söyledi.