2-4 yaş içinde çocuklarda yürümeyle birlikte özerk olma isteği ortaya menfaat. Bu dönemde çocuk elleri tutulmadan yürümek, merdivenden kendi haline çıkmak, kendi haline yiyebilmek, kendi haline giyinmek isteyebilir. Çocuğun özerk olma çabasının doğru bir halde desteklenmesi çocuğun gelişimine katkı elde edecektir.
Son tehlikeli sonuç devre “ergenliğe geçiş dönemi”dir. Çocuk 12-13 yaşında hızlı bir cinsiyet hormonları salgısına maruz kaldığından, bu hızlı değişime ayak uydurmakta zorlanır. Küçük şeyleri mesele yapar, hemen ağlar, acele kızar, eleştiriye ve nasihate sert reaksiyon verir. Sizler daha uyarılara ve nasihate başladığınız anda, sıkılmaya ve sizi dinlememeye adım atar. Fiziki görünümünü aşırı önemser. Tek bir sivilce bile onu hayata küstürebilir. Okul başarısında düşme görülebilir. Odası dağınık, çoğu zaman duvarları posterlerle kaplıdır. Yüksek sesle müzik dinler. Verilen harçlığı beğenmez. Modaya göre giyinme, erkeklerde saç uzatma ve marka takıntısı başlayabilir. Bu dönemde de genç ergen, benliğinin kabul edilmesi için çevresindekilerle inatlaşır ve çatışır.
Unutulmamalıdır ki; bundan önceki tehlikeli sonuç dönemleri sıhhatli bir biçimde atlatan, kurallar arasında serbest kalan, anne babanın hoşgörü ve sabrıyla büyüyen, sevildiğinden ve değer verildiğinden emin, özgüven duygusu gelişmiş çocuklar ergenliğe geçişi basit atlatırlar.
Çocuğunuz sizinle inatlaşırken, onu cezalandırmak yerine inatlaşma nedenleri bulunmalı ve çözüm yolu bulma yönünde gayret gösterilmelidir.
Aile, sosyalleşmeyi öğrenebilmesi için kabul edilmiş uygun alışkanlık biçimlerini içeren birer model oluşturmalıdır; çocuğuna misal olmalıdır.
Aileler, çocuğun haklı arzu ve gereksinimlerine duyarsız kalırken, huysuzlandığında onu başından savmak için yerli yersiz beklentilerini karşılayarak inatçı bulunmasına davetiye çıkarabilmektedirler. Oysaki çocuğa belli kurallar koyularak, haklı istekleri karşılanırken, yerli yersiz isteklerini karşılamama konusunda kararlı olunmalıdır.
Bu konu ile alakalı daha detaylı bilgi ve hizmet sağlanması açısından psikolojik yardımcı alabilirsiniz.