Diz eklemi bütün vücudun yükünü taşıyanönemli bir eklemidir. 3 kemiğin birleşmesiyle menteşe tipi bir eklem yapısı oluşmuştur.Kemiklerle beraber eklemde yer alan bağlar(ligamentler), eklem kapsülü ve menisküsler eklemin stabilitesini sağlarlar. ‘C’ şeklindemenisküs dediğimiz jelibon kıvamındaki yapı yastıkçık görevi görüp yükü absorbe eder. Böylece yürüyüş, zıplama, ağır bir eşya kaldırma gibi durumlardamenisküs sayesinde eklemi oluşturan kemiklerin sağlığı korunmuş olur. Fakat , ne yazık ki toplumumuzun önemli bir bölümü diz ağrılarından şikayetçi durumda. Tabii bu ağrılar genelde eklem kaynaklı ağrılardır.Merdiven inerken veya çıkarken yaşanan ağrılar, dizde kilitlenme hissi, çömelememe sorunu, aktivite sırasında diz ekleminden ses gelme ve uzun yürüyüşlerden sonra oluşan ağrılar-şişlikler başlıca şikayetler arasında.Diz ağrılarının nedenlerine baktığımızda 2 büyük sebep görürüz.
1) Osteoartrit (Kireçlenme)
2) Menisküs problemleri
1 )Osteoartrit(Kireçlenme)
Halk arasında sıkça duyarız kireçlenmeyi. Büyük bir yanlışı burada düzeltelim o halde. Kireçlenme eklemde bir şeyler birikmesi veya eklemin kireç tarzında herhangi bir organik madde oluşturması değildir. Tam tersine osteoartit veya artroz dediğimiz hastalık eklemi oluşturan kemiklerin zamanla aşınması yüzeylerinin dejenere olması ve kalitesinin azalmasıdır. Bunun da en büyük 2 nedeni genetik ve yaşam tarzıdır. Zaten genetik neyi etkilemiyor ki Yaşam tarzından kastım ise yaptığımız iş, eklem sağlığını korumak için beslenmeye dikkat edip etmememiz ve spor.
2)Menisküs Problemleri
Yukarıda da bahsettiğim gibi menisküs, eklemi oluşturan kemiklerin arasında ‘C’ şeklinde jelibon kıvamında yükü absorbe eden bir yapı. Fakat bu yapı kendi kendini tamir edemeyen bir oluşum. Kıkırdak bir yapı olduğu için kanlanması düşük. O yüzden ona iyi bakmamız şart.
Ortopedik travmalar sonucu menisküszarar görebilir. Örneğin, yüksekten zıplama, Ağır eşya kaldırma, futbol veya basketbol gibi sporlarda yandan darbe alma gibi travmalarmenisküs sağlığı için zararlı.
PEKİ DİZİMİZ İÇİN NELER YAPMALIYIZ?
• Düzenli egzersizler ile diz sağlığını korumamız gerekiyor. Fizyoterapiste danışarak , dizi çevreleyen kasları güçlü tutup ekleme çok yük binmesini önleyecek çeşitli egzersiz programları yapılabilir ve böylece kemiklerin kalitesi korunabilir.
• Kardiyo egzersizlerinde uzun süreli koşma yerine hızlı yürümeyi tercih etmeliyiz.
• Zeytinyağı, balık eti ve katkısız kemik suyu tüketimi eklemler için önemli besin maddeleri arasında.
• Bir diğer konu ise dışardan takviye almak. Eklem ve kemik sağlığı için doktor onayı ile glukozamin , kondroitin ve D vitamini desteğine başvurabiliriz.
• MR tetkiki ile beraber eklemde ileri derecede yıpranma ve hasar var ise çeşitli eklem içi enjeksiyonlara veya cerrahi müdahaleye başvurulabilir.