enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4936
EURO
36,4071
ALTIN
2.956,95
BIST
9.287,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
7°C
Pazar Çok Bulutlu
8°C
Pazartesi Açık
9°C

Baharın müjdecisi Nevruz

A+
A-

Aslında anadolu ve Orta Asya kültüründe çok kıymetli Örf,adetler var tabiki biraz unutulmaya yüz tutmuş olsa da yine çeşitli yörelerde şenliklere,düğün bayram gibi halaylarla kutlanıyor.

Anadolu ve Orta Asya Türk halklarında da Göktürklerin Ergenekon’dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak kutlanır. 2010’da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 3000 yıldan beri kutlanmakta olan bu önemli bu şenliği, Dünya Nevruz Bayramı ilan etmiştir.Burda biz Anadolu halkları olarak gurur duymamız gerekir

Anadolu ve Orta Asya kültürlerinde baharın gelişini müjdeleyen Nevruz Bayramı, her yıl 21 Mart tarihinde kutlanmaktadır. Nevruz bayramı Anadolu’daki bir halk tabiri ile söyle anlatılır.
(örneğin bizde şöyle söylerdi büyüklerimiz nevruz koca karının yaylaya göç hazırlığı yaptığı gündür derlerdi)

Tabiki biz güler geçerdik nedir bu diye sorduğumuzda baba annem oğlum göç vaktidir baharı müjdeleyen gündür
Konar, göçer toplulukların hasretle beklediği gündür ve bir telaş başlar gocerlerde
Heybeler tutulur bohçalar hazırlanır, azıklar hazırlanır atla ,eşekle kağnı arabalarıyla yolculuk başlar sabahın ilk ışıklarıyla birlikte…

İlk konak yerinde mola verilir, çadırlar kurulur, ateşler yakılır. Etrafında mızıkalı erkekli kızlı dans edilir baharı müjdeleyen güneşin doguşuyla çadırlar sökülür tekrar yola koyulur göçler…

Nevruz’un her yıl bu tarihte kutlanmasının ise bir nedeni: Güneş 21 Mart’a kadar güney yarım küreye daha çok ısı ve ışık verirken, bu denge 21 Mart’ta eşitlenip, daha sonra kuzey yarım küre lehine bozuluyor. Bu nedenle kuzey yarımkürede yaşayan bazı halklar, 21 Mart’ı bütün varlıklar için uyanış ve yaradılış günü olarak kabul edip kutluyor. Anadolu ve Orta Asya Türk halkların da da Göktürkler’in Ergenekon’dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak kutlanır.

Orta Asya’dan Balkanlardaki uluslara kadar çok geniş bir bölgede yerel renk ve inançlarla kutlanan Nevruz, her ulusun kendi kültür değerleriyle özdeşleştirip sembolleştirdiği, özü itibariyle baharın gelişinin kutlandığı coşkuyla karşılandığı bir gündür.

Bu bağlamda hem bir uyanış ,hemde ırklar kültürler arasında bayram olarak kutlanır .Umut ederim ki bu gün tüm dünyaya yayılsın ve yılın her günü böyle güzel olsun.

Hoşgeldin bahar ,yaşasın nevruz !
Yakındır aydınlık…

 

Gazeteci Yazar / Hayrettin BULUT

Yazarın Diğer Yazıları