Orhangazi’nin son 30 yılını ve sonrasında izlenecek adımları derlemek için araştırmalarını sürdüren Dünya Gazetesi Yazarı Dr. Rüştü Bozkurt, Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erol Hatırlı ve Efendioğlu Mermer A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Efendioğlu’ndan oluşan ekip çalışmalarını sürdürüyor. Yaklaşık 6 aydır Orhangazi’nin dış mahallelerini karış karış dolaşan ve burada yaşayanlar ile istişarelerde bulunan ekip, köy ziyaretlerinden aldığı sonuçları değerlendirirken, Orhangazi’nin son 30 yılında en çok etkilenen kesimin üretici, özellikle de zeytin üreticisi olduğunu belirtti.
‘Basiretsizlik ve bahtsızlık yaşamış bir ilçe’
Nisan ayında başladıkları çalışmaları doğrultusunda 30 yıldır yerinde sayan, hatta geriye giden Orhangazi için önce köyleri gözlemlediklerini belirten ekip, “Orhangazi gerek konumu gerekse kozmopolit tavrı ile gelişmeye çok açık bir ilçe olmasına karşın hiçbir ilerleme kaydedememiş, gelişme gösterme konusunda büyük basiretsizlik ve bahtsızlık yaşamış bir ilçe olmuştur. 6 aydır dış mahallelerimizde yaptığımız istişareler doğrultusunda Orhangazi için dün neydi, bu gün ne yarın ne olması isteniyor noktasında çok derin ve geniş kapsamlı bir araştırmadan derlediklerimizi biriktiriyoruz” dedi.
‘Kulak kirliliği hat safhada’
Dünya Gazetesi yazarı Rüştü Bozkurt, Türkiye’de kurumların ekonomiksel açıdan çok doğru rakamlar yansıtmadığını belirterek, “Ülkemizde doğru karar vermeye yarar doğru veri maalesef ki yok. Bu sebepten söylemler ile eylemler birbirini tutuyor. Kulak kirliliği hat safhada. Yüzeysel yapılan maliyet hesapları doğrultusunda belirlenen fiyatlar, üreticiyi altından kalkamayacağı zararlara sokuyor” dedi.
‘Zeytin kazancı düğün yapaya değil, gelinlik almaya yetmiyor’
Rüştü Bozkurt bu bölgenin en büyük gelir kaynağı olan zeytin üreticisinin de artık umut ve sabrının tükendiğini gözlemlediklerini belirterek, “Zeytin bu bölgenin en büyük zenginliği gibi görünmesine rağmen artık değil. Zeytin bu bölgenin en büyük handikabı. Çünkü gerçek manada maliyet hesabı yapıldığında üreticinin elinde para kalmıyor. Artık kimse zeytin üreticiliği yapmak, zeytinden kazanacağı paraya ümit bağlamak istemiyor. Bir zamanlar burada ilçe ekonomisinin canlanması için zeytin üreticisinin hasadı beklenirmiş. Bu hasat sonrası düğün dernek yapılırmış. Şimdi ise üretici bırakın düğün yapmayı, kazandığı paranın gelinlik almaya yetmediğini söylüyor” dedi.